Camping La soleia d'Oix. Alta Garrotxa (Girona)

  LaSoleia
   

Excursions a peu i en mountain-bike

Sant Aniol d’Aguja

Sant Aniol d’Aguja és un dels llocs més emblemàtics de l'Alta Garrotxa, un impressionant paisatge de roca calcària modelada per l'aigua, ple de petites gorgues d'aigua transparent. El nom d'Aguja” prové del llatí aquagium, que significa canal o pas estret d'aigua entre penya-segats.

El recorregut s'inicia a Sadernes i ens permet visitar l'ermita de Sant Aniol, que és originària del segle XI –encara que va ser fundada al segle IX per monjos que fugien de la persecució dels normands- amb modificacions posteriors. Passarem per l'impressionant “Salt de la Núvia” i arribarem a Sant Aniol.

Seguint el curs del riu arribem a l'espectacular cascada de el “Salt del Brull”, una de les atraccions del recorregut, una curiosa cascada de 25m d'altura, punt de trobada de nombrosos afeccionats al barranquisme. La fotografia mostra aquesta meravellosa cascada.

Toralles – Vall del Bac

Toralles és un poble del municipi de Montagut i Oix, situat en el costat meridional del Montpetit. El lloc ja és citat l'any 977, i des del segle XI ho és el castell de Toralles, actualment inexistent, però que s'identifica amb les ruïnes de la muntanya del Montpetit. Alguns historiadors sostenen que aquestes ruïnes corresponen solament a una torre de sentinella. A Toralles es troba l'església de Sant Martí, romànica, ja citada l'any 1209 (Pergamins de Besalú). El temple és del segle XII.

Al voltant de l'any 1300, Toralles tenia 36 mansos, però diverses calamitats i la pesta negra van reduir dràsticament la població durant els següents anys.

La Vall del Bac ha estat des de sempre el camí natural entre les poblacions de Camprodón i Olot abans de la construcció de la carretera. És un espai abrupte però de gran bellesa en el qual predominen els boscos d'alzines, roures, pins i faigs.

 

Santa Bàrbara de Pruneres y Mare de Deu d’Escales

Santa Bàrbara de Pruneres, església romànica datada del segle XII o de principis del XIII. Al segle XVII o XVIII la coberta de pedra que conforma l'edifici original va ser desmuntada i sobre aquesta es va col·locar una més robusta, que podia ser útil per suavitzar les dures inclemències del clima, o servir de recinte defensiu en aquells temps en què hi havia altercats socials. Aquesta petita església té una panoràmica excepcional sobre la Vall d'Oix i els nombrosos cims que ho circumden, així com de l'espectacular cresta del Ferrán. Sembla un lloc idoni per il·lustrar la llegenda de Santa Bàrbara, martiritzada i decapitada pel seu pare pel seu fervor cristià. Com a càstig diví el cruel progenitor va ser fulminat per un raig i per això es relaciona aquesta santa amb els rajos, els llampecs i les tempestes.

La ruta s'inicia en el mateix Oix, des d'on ascendirem fins a Santa Bàrbara de Pruneres, visitarem l'ermita i gaudirem de les meravelloses vistes del lloc. Seguidament descendirem fins a l'ermita de Mare de Déu d’Escales i seguirem fins al cim del Ferràn, descendint per l'altre extrem fins a Talaixà. Tornem a Oix per la “Vall d’Hortmoier”, visitant els roures mil·lenaris del Rei que es troben a mig camí.

En la fotografia s'observa l'ermita de Santa Bàrbara de Pruneres, des de la qual es pot gaudir d'unes vistes increïbles, com les muntanyes del Bassegoda, el Pic de les Bruixes i les valls del Llierca i del Fluvià. El santuari, que data del segle XII, és un edifici romànic situat a 719m d'altura sobre la serra de Sta. Bàrbara en el veïnat de Pruneres.

 

Pic de les Bruixes - Comanegra

El Comanegra (1557m) i el Pic de les Bruixes o Caburlé (1393m) són cims fronterers. El de Comanegra fa frontera amb França mentre que el Pic de les Bruixes, conegut així perquè es deia que en ell ballaven unes bruixes les nits de Sant Joan, separa l'Alta Garrotxa de l'Alt Empordà. Encara que no són els cims més alts de la zona presenten unes de les millors panoràmiques de la zona.

L'excursió és una ruta circular que s'inicia en una bassa, la Bassa de Monars, i puja fins al Pic de les Bruixes travessant boscos de roures. Després, resseguint una carena, passa per prats de muntanya i fagedes fins a arribar al cim del Comanegra.

En la fotografia podem veure la creu del Comanegra, amb el Canigó al fons.

 

Zona Volcànica de la Garrotxa

La Zona Volcànica de la Garrotxa és el millor exemple de paisatge volcànic de la península ibèrica i un dels més importants d'Europa. El 1982 va ser declarat Paratge Natural d'Interès Nacional amb àrees de Reserves Integrals d'Interès Geobotànica. El parc s'estén sobre unes 12.000 hectàrees, dins de les quals s'han comptabilitzat trenta-vuit cons volcànics; el territori és de mitja muntanya, i s'estén des dels 200m d'altura de Castellfollit de la Roca fins als 1.100m del Puigsallança, punt culminant de la serra de Finestres.

Al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa visitarem la Cooperativa de la Fageda. Aquesta planta de làctics és una cooperativa catalana d'iniciativa social sense ànim de lucre que té com a finalitat la integració soci-laboral de les persones de la comarca de la Garrotxa que sofreixen discapacitat psíquica. La visita dura 1h aproximadament. Després iniciarem un recorregut per la zona volcànica que ens permetrà visitar la Fageda d’en Jordà, una preciosa fageda, el volcà de Santa Margarida i el Volcà Croscat, el qual presenta moltes capes de lava diferents que són fàcilment visibles en una dels seus vessants.

En la fotografia podem veure una vista aèria del volcà de Santa Margarida que és un dels més importants del sector, de 682m d'altitud i la seva boca té un perímetre de 2.000m. En el centre del pla format pel cràter es troba l'Església de Santa Margarida, d'origen romànic. La seva última erupció data de fa 11.000 anys.

 

Beget

Beget, poble situat a 541m d'altitud i les cases de la qual estan escalonades sobre el riu, el qual és travessat per dos vells, però ben conservats, ponts. El municipi de Beget està presidit per l'església romànica de Sant Cristòfol de Beget, del segle XII, un dels exemplars romànics més bells de la zona i molt bé restaurat. A l'interior es troba la famosa majestat de Beget, imatge del Sant Crist (Divina Majestat), talla del segle XII, amb túnica fins als peus i corona, la qual presideix l'altar major, protagonista d'una curiosa llegenda. Té també molt interès la pica baptismal romànica, un retaule gòtic d'alabastre que representa diverses escenes del cicle nadalenc i de la vida de la Verge, i la imatge gòtica de la Mare de Déu de la Salut del segle XIV, a més d'un conjunt de retaules barrocs. Aquesta església està catalogada com a monument nacional. El temple és un exemplar romànic de la segona meitat del segle XII. De línies correctes i ajustades, posseeix una riquesa ornamental pròpia del romànic madur. Construït al voltant d'un desaparegut monestir benedictí, l'església és la seva única referència.

L'excursió s'inicia a Oix en direcció a la vall d'Hortmoier on enllaçarem amb el GR11. En aquest punt visitarem "Els roures del Rei", uns roures mil·lenaris d'impressionant dimensió. Seguirem el GR11 fins a arribar a Beget.


Castellfollit de la Roca i Sant Joan les Fonts

Castellfollit de la Roca, poble limitat per la confluència dels rius Fluvià i Toronell, enmig dels quals s'aixeca l'espectacular paret basàltica sobre la qual es troba el poble. És una paret de basalt de 50m d'altura i gairebé un quilòmetre de longitud, i és la conseqüència directa de l'acció erosiva dels dos rius sobre les restes dels corrents de lava procedents de les erupcions volcàniques que van succeir fa milers d'anys. La lava, al solidificarse, dóna lloc al basalt, roca de gran duresa, que pren diferents formes depenent del procés de refredament, contracció i esquerdament de la lava.

En aquesta excursió visitarem també el monestir de Sant Joan les Fonts i farem una passejada per la Ruta de les tres colades de lava, recorregut que transcorre per una interessant zona de penya-segats basàltics.


Bassegoda

Cim més emblemàtic de l'Alta Garrotxa, que no sent el cim més alt, amb els seus 1373m té unes vistes excel·lents i permet fer-ho per diferents valls. A més, el desnivell acumulat i l'escalada final, li donen un atractiu afegit. A la tardor, les fulles dels castanyers, faigs i roures tenen coloracions típiques de la data, i els cims que s'albiren des d'a dalt solen estar nevats amb les primeres neus de la temporada.

En la fotografia podem observar les impressionants vistes des del cim del Bassegoda
.

Via verda

A la ciutat d'Olot comença una Via Verda, un antic traçat ferroviari rehabilitat i especialment dissenyat per al trànsit amb bicicleta. Es coneix com “Carrilet” i arriba fins a la costa.

Coneixerem l'encant d'aquest camí mentre rodem entre petits pobles visitant les antigues estacions, travessant els vells túnels del tren i creuant espectaculars ponts sobre frondosos barrancs.

...
Camping La Soleia d'Oix - Mas Can Vilà - 17856 Oix - (Alta Garrotxa)
Tel: 972 29 45 61 - Fax: 972 29 40 29 - E-mail: info@lasoleiadoix.cat 
GPS: 42.271387, 2.522489